1 de ago. de 2017

El Parlament elimina la Síndrome d’Alienació Parental dels diagnòstics en casos d’abusos sexuals - Catalunya Sí que es Pot27/07/2017  - Parlament


La síndrome, que perjudicava especialment les mares, analitzava possibles abusos sexuals afirmant que havia estat l’altre progenitor qui havia induït a l’infant a fer la denúncia

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui una moció de Catalunya Sí que es Pot que fa desaparèixer la Síndrome d’Alienació Parental (SAP) de les categories diagnòstiques, fent que el que les mares i criatures expliquin serà tingut en compte i deixarà de ser considerat una fantasia o una manipulació. Que es tingués en compte aquesta suposada síndrome, no avalada científicament, feia que les principals perjudicades fossin les mares de les criatures abusades sexualment pels seus pares, ja que s’obria la porta a considerar que eren elles les qui induïen als infants a fer la denúncia.

“La UFAM hauria de diagnosticar els abusos a la criatura, però sovint ho fa a les mares”, ha dit la diputada Gemma Lienas, “i ho fa amb la SAP, una síndrome que suposadament implica que un progenitor, usualment la mare, manipula la criatura per girar-la en contra de l’altre progenitor, usualment el pare”. Una síndrome, que tal i com ha explicat la diputada “no existeix ni té cap evidencia científica”, i que “vulnera els drets de les persones”. “Per tot això volem enterrar la SAP de les categories diagnòstiques”.

Aquestes falles en el sistema diagnòstic fan que CSQEP, amb la moció i tal com ha explicat Lienas, es qüestioni molts diagnòstics fets per la UFAM i demana “la reavaluació dels diagnòstics a proposta de les mares, les criatures o els tutors legals”. “Hem d’implementar mesures perquè les víctimes siguin ateses com a víctimes, sense ser prejutjades i sense estereotips”, ha reblat.

Un altre dels punts importants de la moció aprovada és el que planteja que la Unitat Funcional d’Abusos Sexuals formi equips multidisciplinaris, amb un programa integral d’abordatge en les violències sexuals, en els hospitals públics de referència distribuïts arreu del territori català. Fins ara, només l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona tenia aquests punts d’atenció especialitzats.

En tercer lloc, el text estableix que la UFAM estigui regida, a partir del quart trimestre del 2017, per l’actualització del protocol clínic assistencial davant el maltractament i abús sexual de l’infant, tal i com preveu la Llei d’Infància i la Llei del Dret de les Dones a Eradicar les Violències Masclistes. Fins ara, la UFAM no estava subjecte a cap protocol a l’hora de fer diagnòstics.

Lienas ha acabat la seva intervenció citant un lema del 8 de març que, segons ella, recull l’esperit de la moció aprovada: “De camí a casa vull ser lliure, no valenta”.

Nenhum comentário:

Postar um comentário

Participe! Adoraria ver publicado seu comentário, sua opinião, sua crítica. No entanto, para que o comentário seja postado é necessário a correta identificação do autor, com nome completo e endereço eletrônico confiável. O debate sempre será livre quando houver responsabilização pela autoria do texto (Cida Alves)